beuken1

Beuken

De beuk (fagus sylvatica) is één van de bekendste bomen in Nederland en België. De beuk is hier inheems en groeit dan ook bijna overal. Kinderen rapen beukennootjes of drogen de bladeren tussen vellen papier. Op school is het vaak de eerste boom waar we over leren. De beuk hoort niet alleen bij ons landschap, maar ook bij onze cultuur. Dat is al eeuwen zo. Beukenhaag.net is dan ook voor een belangrijk deel aan deze unieke boom gewijd.

groene-beuk

Groene beuk Fagus sylvatica

Rode beuk

Rode beuk. Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

fagus-sylvatica

Groene beuk. Fagus sylvatica

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk. Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

Beuken in onze streken

Beuken houden van een vochtig klimaat met veel mist. Het is dan ook geen wonder dat deze boom zo graag groeit in onze streken. Regenzomers, koude winters, grauwe dagen: beuken vinden het allemaal best. In de grote wouden die vroeger Europa bedekten was de beuk heer en meester. Andere inheemse planten als de taxus werden door de beuk zelfs verdrongen. In het Zoniënwoud bij Brussel zijn de rijen oude beuken nog altijd indrukwekkend.

werk1
werk2
werk3
werk4

Ook in tuinen zijn beuken een bekende verschijning. Een grote woudreus is vaak iets te veel van het goede, maar met de juiste verzorging kan de beuk ook als heg worden geplant. Er zijn verschillende rassen die bijzonder geschikt zijn voor beukenhagen. Op beukenhaag.net leest u hier natuurlijk meer over. Op de pagina fagus sylvatica worden enkele soorten besproken. Kijk gerust verder op onze website!

Beukenhaag planten

Al heel vroeg zijn mensen begonnen beukenhaag planten. Daarbij is het belangrijk om niet alleen de wortel, maar ook de aarde van de beuk in te graven. Beuken hebben namelijk een eigen schimmelcultuur bij zich, die ervoor zorgt dat de beuk goed kan wortelen. Wie nu een beuk plant kan de schimmel eenvoudig van een naburige beuk “lenen”, uw beukenhaag zal dan sneller succesvol zijn.

Beuk kopen

Online planten kopen is in opkomst. Ook een beukenhaag kunt u prima op internet bestellen, de planten worden dan bij u thuis bezorgd, zodat u ze zelf in de grond kunt zetten. Beukenhaag.net werkt samen met een webshop die is gespecialiseerd in planten voor heggen, haagplanten.net. De informatie die op onze website vindt komt vast van pas bij het uitkiezen van een haagbeuk in deze webwinkel.

Beukenhagen bij haagplanten.net

Beukenhagen bij Haag-kant-en-klaar.nl

De beukenhaag kan ook als kant-en-klare haag worden besteld. Het gaat dan om een beuk die op een kwekerij tot volle wasdom is gekomen en dan compleet en al bij u wordt herplant. U hoeft dan dus niet te wachten tot de beuk gaat groeien, u heeft meteen de haag die u voor ogen had. Op de website Haag-kant-en-klaar.nl vindt u alle informatie over dit onderwerp.