beukenhaag-haagbeuk

Beukenhaag of haagbeuk?

In de plantenwereld zijn er vaak soorten die zo veel op elkaar lijken, dat ze door iemand die de subtiele verschillen niet kan zien door elkaar worden gehaald. Dit is ook het geval bij de beukenhaag en de haagbeuk. Op het eerste gezicht valt er weinig verschil tussen deze twee haagplanten te ontdekken, maar schijn bedriegt. Daarom leggen wij u graag uit wat precies de verschillen zijn, zodat u uiteindelijk zelf de vraag kunt beantwoorden: Beukenhaag of haagbeuk?.

groene-beuk

Groene beuk Fagus sylvatica

Rode beuk

Rode beuk. Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

fagus-sylvatica

Groene beuk. Fagus sylvatica

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk. Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

Verschillen beukenhaag en haagbeuk

De beukenhaag en de haagbeuk, hoeveel hun namen ook overeenkomen, zijn niet aan elkaar verwant. De beukenhaag behoort tot de beuken en de haagbeuk is verwant aan de berk en de hazelaar. Als u de twee van wat dichterbij gaat bekijken, zult u zien dat ze ook qua uiterlijk best van elkaar verschillen. Het blad van de haagbeuk heeft diepe nerven en is dof, terwijl het blad van de beukenhaag glad en glanzend is, het heeft dus een heel andere structuur. Ook blijft het blad van de beukenhaag ’s winters hangen, terwijl dat van de haagbeuk eraf valt en u dus met een kale haag zit.

Een ander, groot verschil is het bodemtype waarin de twee haagplanten zich thuis voelen. De beukenhaag houdt van een zanderige, droge grond en heeft bepaalde bodemschimmels nodig om te kunnen groeien. De haagbeuk kan prima in iedere soort bodem geplant worden, ook in een natte grond of op een plek met slechte condities. Allebei de hagen zijn eenvoudig te snoeien, alleen is hun groei- en bloeiseizoen net even op een ander tijdstip.

haagplanten-kopen

Welke kiezen?

Zowel de haagbeuk als de beukenhaag zijn zeer geschikt om een formele, hoge haag mee te maken, of juist een informele, wat meer natuurlijke haag. Bij de beukenhaag heeft u iets meer keuze, want hiervan bestaat ook een rode variant. Qua verzorging en snoeitechniek komt het echter op hetzelfde neer. Het grootste nadeel van de haagbeuk is dat hij in de winter zijn blad verliest. Niet veel mensen vinden het prettig wanneer anderen ongegeneerd hun tuin in kunnen kijken en verkiezen privacy boven alle andere eigenschappen die een haagplant kan hebben.

We hebben nu de voor- en nadelen van zowel de beukenhaag als de haagbeuk voor u op een rijtje gezet, maar uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan u. Wat voor haagplant vindt u mooi om in de tuin te hebben staan? Heeft u genoeg tijd om iedere week met de tuin bezig te zijn, of wilt u liever een haagplant die zelfvoorzienend is? Wij kunnen u helpen door u te informeren en door te verwijzen naar webshops. Lees dus alles over de beukenhaag op onze site en schroom niet om vragen te stellen als dat nodig is!

Bekijk producten