Gemengde beukenhaag

Gemengde beukenhaag

Bent u op zoek naar een betrouwbare, sterke haagplant die weinig verzorging nodig heeft, dan zit u op beukenhaag.net goed. De beuk, in het Latijn fagus sylvatica, is een in Europa inheemse soort die u waarschijnlijk eerder kent als woudreus dan als haag. Inderdaad zijn beuken loofbomen die een paar meter hoog kunnen worden, maar ze zijn ook prima geschikt om als haag toegepast te worden in de tuin.

groene-beuk

Groene beuk Fagus sylvatica

Rode beuk

Rode beuk. Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

fagus-sylvatica

Groene beuk. Fagus sylvatica

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk. Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’

Door regelmatige snoei kan de beuk klein en compact gehouden worden. Om alle voordelen van de fagus sylvatica te behouden maar toch ook een interessant tuinontwerp te creëren, kunt u misschien nadenken over het planten van een Gemengde beukenhaag.

Wat is een gemengde beukenhaag?

Wat is een gemengde beukenhaag?

Van de beukenhaag bestaan twee soorten: de ‘gewone’, groene beuk en de rode beuk, oftewel: fagus sylvatica ‘Atropurpurea’. Behalve in de kleur van het blad verschillen deze twee soorten niet of nauwelijks van elkaar, de rode beuk heeft alleen purper tot donkerpaars blad. Daarom kan ervoor gekozen worden om deze twee beukenhagen met elkaar te mengen tot één haag. Een goede reden daarvoor is dat een dergelijke haag er net even iets spectaculairder uitziet dan een groene beukenhaag, maar ook niet direct zo heftig is als alleen een rode beukenhaag. U kunt zelf kiezen hoe u de groene en de rode beuk afwisselt in uw ontwerp, of u ze echt door elkaar laat groeien of misschien twee helften creëert.

Wilt u een gemengde beukenhaag planten, houdt er dan rekening mee dat deze soort het beste gedijt in een zanderige, droge grond. Het snoeien moet zeker twee keer per jaar gebeuren, aangezien de beukenhaag in korte tijd vrij hoog kan worden. Gelukkig is het ook één van de makkelijkste haagplanten om te snoeien. Het enige nadeel is misschien dat de beukenhaag, dus zowel de groene als de rode variant, niet wintergroen is. Zolang er geen harde wind waait blijft het blad weliswaar hangen, maar het zal uitdrogen en verkleuren. Toch is dit niet echt storend, want u heeft dan alsnog het hele jaar door een tuin die is afgeschermd van de buitenwereld.

Gemengde beukenhaag op beukenhaag.net

Gemengde beukenhaag op beukenhaag.net

Dit is een algemeen overzicht van hoe een gemengde beukenhaag er uit komt te zien en hoe hij onderhouden moet worden, maar op onze site vindt u nog wat uitgebreidere informatie. Wij weten u alles te vertellen over de geschiedenis van de beuk, maar ook over praktische zaken zoals planten, snoeien en verzorgen. Dus bent u van plan een beukenhaag aan te schaffen of bent u gewoon nieuwsgierig, neem vooral eens een kijkje op onze site. We vormen een directe link tussen de klant en de webshop die de gewenste producten kan leveren, maar we zijn ook een bron van informatie!