Geschiedenis beuk

Geschiedenis beuk

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire haagplant en is dat eigenlijk al sinds jaar en dag. Het is een plant die vergroeid is met de mens, in meerdere opzichten. Omdat we een website zijn die puur gericht is op de beukenhaag en het verspreiden van informatie over dit onderwerp, kan een stukje geschiedenis natuurlijk niet ontbreken. Hieronder vindt u dus een beknopt overzicht van de geschiedenis van de beuk, wat u hopelijk weer inspiratie zal brengen voor uw eigen tuin. U zult namelijk ontdekken dat de beukenhaag van onschatbare waarde is voor alle tuinen in Nederland!

groene-beuk

Groene beuk (Fagus sylvatica)

Rode beuk

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

fagus-sylvatica

Groene beuk (Fagus sylvatica)

fagus-sylvaticar-atropurpurea

Rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

De beukenhaag: een inheemse soort

De beukenhaag is natuurlijk gewoon de gesnoeide variant van de grote loofboom die we allemaal wel kennen. In de ongerepte Hollandse wildernis staan beuken overal. De beuk is namelijk al zeker sinds de laatste IJstijd een inheemse soort in deze streken en ook op de rest van het continent. Maar zonder enige hulp van de mens had de beuk zich nooit zo goed kunnen ontwikkelen, hoe vreemd dit ook mag klinken. Over het algemeen heerst de opvatting dat de opkomst van de beuk nauw samenhangt met de ontwikkeling van de landbouw. Om ruimte te maken voor landbouw werden namelijk allerlei andere bomen gekapt en zag de beuk zijn kans om hun plek in te nemen.

Dat is de geschiedenis van de beuk in het wild. Zo rond de 18de eeuw kwamen hagen in de mode. Soorten zoals de buxus, maar dus ook de beukenhaag, werden in tuinen van kloosters, paleizen en de huizen van welgestelden geplant en in allerlei ingewikkelde geometrische vormen gesnoeid. Hoe onoverzichtelijker, hoe beter, als de hagen maar strak waren. De beuk leende zich vooral voor strakke, formele omheiningen.
Beukenhaag in de tuin

Beukenhaag in de tuin

Van nature houdt de beukenhaag niet van natte voeten. De beste omstandigheden zijn een droge zandgrond die dan toch weer niet té droog is. Omdat de beukenhaag het grootste gedeelte van het jaar vol blad zit, is het niet verstandig om andere planten vlak bij de beukenhaag te planten: die zullen niet genoeg zonlicht ontvangen. Wel kunt u erover nadenken om te kiezen voor schaduwplanten. Geef uw beukenhaag niet te veel water en snoei hem één tot twee keer per jaar. Snoeien zorgt ervoor dat de haag mooi vol blijft. Veel mensen willen graag een volle haag in hun tuin, omdat deze hen beschermt tegen inkijk. Of u nu verlangt naar privacy of een haag waar u weinig werk aan heeft: de beukenhaag biedt u dit allebei.